AdSense

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Νέο μισθολόγιο και αναδιάρθρωση δημόσιου τομέα

Νέο μισθολόγιο και αναδιάρθρωση δημόσιου τομέα

Η κατάρτιση νέου μισθολογίου χωρίς δημοσιονομικές επιπτώσεις, η μείωση της γραφειοκρατίας, η αναδιάρθρωση του Δημοσίου και της κατανομής των πόρων, καθώς και η αναθεώρηση δαπανών που αφορούν σε μη μισθολογικά επιδόματα, είναι οι κύριες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο στις οποίες δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη λίστα που εστάλη στο Eurogroup.
Το «καυτό» θέμα των προσλήψεων και συγκεκριμένα της ανάκλησης όλων των απολύσεων που έγιναν μέσω διαθεσιμότητας παραλείπεται από τη «λίστα Βαρουφάκη», παρά το γεγονός ότι είναι το πρώτο μέτρο που εξαγγέλθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η απουσία αυτή προκάλεσε «αίσθηση», ωστόσο, όπως εξηγούν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, «δεν κρίθηκε αναγκαίο το μέτρο να συμπεριληφθεί καθώς οι επαναπροσλήψεις θα καλυφθούν μέσω των 15.000 προσλήψεων που προβλέπονται για το 2015». «Θα το λύσουμε εσωτερικά», εξηγούν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση. Επί των εξαγγελθέντων επαναπροσλήψεων εμφανίζονται να έχουν αντίρρηση οι Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μονομερή ενέργεια», καθώς και ότι θα υπάρξουν προβλήματα αφού αρκετές θέσεις αυτών που απολύθηκαν έχουν καταργηθεί και δεν συμπεριλαμβάνονται στα νέα οργανογράμματα. «Δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια» είναι η απάντηση αρμόδιων στελεχών του υπουργείου, τα οποία εξηγούν ότι υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των «κενών» που θα σημειωθούν στα οργανογράμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να επαναπροσληφθούν κατηγορίες όπως οι σχολικοί φύλακες, οι καθηγητές και οι καθαρίστριες, θα ανασυσταθούν οι οργανικές τους θέσεις, ενώ όπου αυτό δεν είναι εφικτό, οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσληφθούν σε προσωποπαγείς θέσεις του αρμόδιου υπουργείου. Εν τω μεταξύ, χθες, αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο από τον Αρειο Πάγο, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου, η εκδίκαση της υπόθεσης για την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών του υπ. Οικονομικών. Στόχος του Δημοσίου είναι μέχρι τότε να έχουν προωθηθεί οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόσληψή τους και να μην υπάρχει αντικείμενο ενώπιον του δικαστηρίου.
Επανεξέταση δαπανών
Η αναδιάρθρωση του ενιαίου μισθολογίου χωρίς να μειώνονται τα κατώτερα όρια των μισθών, αλλά και χωρίς να αυξάνεται το συνολικό μισθολογικό κόστος, αποτελεί βασική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.
Παράλληλα, προβλέπεται ο εξορθολογισμός των μη μισθολογικών επιδομάτων, ενώ θα γίνει και επανεξέταση των δαπανών κάθε υπουργείου.
Ετερο ζητούμενο είναι η αναδιάρθρωση του Δημοσίου και η κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων, καθώς τα υπουργεία έχουν πλέον μειωθεί σε 13. Στόχος είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των τμημάτων και των μονάδων της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και των ΟΤΑ, με έλεγχο των προϋπολογιστικών διαδικασιών, αναδιάρθρωση της διοίκησης και ανατατανομή των πόρων.
Παράλληλα, στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, η κινητικότητα, αλλά και η μείωση της γραφειοκρατίας.
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου