AdSense

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Συνεχίζονται τα προβλήματα λόγω παγετού

Η Τήνος παραμένει για τρίτο 24ωρο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.
Η Τήνος παραμένει για τρίτο 24ωρο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Για τρίτη μέρα η Αττική και άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής χώρας (Βοιωτία, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη κ.ά.) έμειναν καλυμμένες από χιόνι και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παγετού, καθώς το κύμα του χιονιά που αναπτύχθηκε από τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου αποδείχθηκε όχι μόνο έντονο, αλλά και επίμονο. Περιοχές της Αττικής, όπως η Δροσιά, ο Διόνυσος, η Σταμάτα, η Βαρυμπόμπη, οι Θρακομακεδόνες και η Φυλή βρέθηκαν σε συνθήκες παγετού και χιονόπτωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά σχολεία στη βόρεια και ανατολική Αττική υποχρεώθηκαν να κλείσουν.

Και σήμερα, πάντως, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στην Εκάλη, ενώ στις δημοτικές ενότητες Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί, λόγω της πρόγνωσης για παγετό.

Παρά το ότι οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές σήμερα, αναμένεται βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Δεν αναμένονται χιονοπτώσεις, ενώ από αύριο Σάββατο το θερμόμετρο θα έχει ανοδική τάση και το τσουχτερό κρύο θα υποχωρήσει.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες Πέμπτη 8 Ιανουαρίου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το νησί της Τήνου, ενώ αναμένεται ανάλογη απόφαση και για το νησί της Ανδρου, κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς σε ένταση χιονοπτώσεις. Στις Κυκλάδες βρίσκεται τις ημέρες αυτές και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Δύο μέτρα χιόνι

Η Τήνος και η Ανδρος δεν διαθέτουν την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της σφοδρότατης κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα την πρόκληση ανυπέρβλητων προβλημάτων. Οκτώ χωριά της Τήνου αποκλείστηκαν, ενώ χιόνι ύψους δύο μέτρων είχε καλύψει και το οδικό δίκτυο της Ανδρου, βάζοντας λουκέτο -για μία ακόμα μέρα- στα σχολεία.

Η Τήνος παραμένει για τρίτο 24ωρο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. «Οι δραστηριότητες στο νησί έχουν νεκρώσει. Τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν, ενώ κλειστά παραμένουν τα καταστήματα. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν κανονικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας. Το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης προκλήθηκε από βλάβη, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Ανδρο, απ’ όπου ηλεκτροδοτείται το νησί. Γύρω από τον υποσταθμό της ΔΕΗ το χιόνι έχει ξεπεράσει τα δυόμισι μέτρα (!), κάνοντας αποτρεπτική την προσέγγιση του σημείου για να επιδιορθωθεί η βλάβη. Τελικά, το απόγευμα της Πέμπτης τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ κατάφεραν να φθάσουν στα σημεία των βλαβών και προχωρούν σε σταδιακή αποκατάστασή τους. Πάντως, αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να φτάσει στην Τήνο το αρματαγωγό «Σάμος», προκειμένου να φιλοξενήσει κατοίκους του νησιού που χρειάζονται βοήθεια έπειτα από τρεις ημέρες διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Η κακοκαιρία δοκίμασε και χθες έντονα την Κρήτη, ειδικά την ανατολική. Παρά τη σταδιακή υποχώρηση των φαινομένων σε ορισμένες περιοχές του νομού Ηρακλείου τα σχολεία θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά, λόγω παγετού και ψύχους. Πρόκειται για τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις περιοχές Δαφνών, Αγίου Σύλλα, Καρκαδιώτισσας, Προφήτη Ηλία, Κυπαρισσίου, Ανω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Αγίου Μύρωνα και Βενεράτου. Πιο έντονα ήταν χθες τα προβλήματα ειδικά σε ορεινές περιοχές των Ασιτών, όπου βρέθηκαν από το πρωί μηχανήματα του δήμου καθώς και ερπυστριοφόρο εκχιονιστικό. Κλειστά θα είναι τα σχολεία και στους Δήμους Βιάννου, Μινώα Πεδιάδος, Αρχανών - Αστερουσίων και Οροπεδίου Λασιθίου.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου